SPECIALISATIES

 01

Algemene fysiotherapie 

Ons doel is het verlichten van uw pijn
Fysiotherapie is binnen de gezondheidszorg een algemeen bekende, volledig geaccepteerde therapievorm met goede resultaten.

Fysiotherapeuten richten zich op de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat. Hiertoe behoren onder andere de wervelkolom, het bekken, het zenuwstelsel, spieren en gewrichten.
Meer informatie?

02

Manuele therapie

Professioneel opgeleid en gediplomeerd
Manuele therapie is bedoeld voor klachten in het “bewegingsapparaat”, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Zo’n stoornis van het gewricht wordt ook wel “functiestoornis” genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.
Meer informatie?

03

Sportfysiotherapie

Uw revalidatie begint met een proactieve aanpak
Sportfysiotherapie is bedoeld voor mensen die een blessure hebben opgelopen en zo snel mogelijk hun sportbeoefening weer willen hervatten of voor mensen die willen beginnen met sporten en hierbij graag professionele begeleiding willen hebben.

Ook kan de sportfysiotherapeut een sporter helpen om een hoger niveau te bereiken en preventieve maatregelen nemen om blessures te voorkomen.
Meer informatie?

04

Dry Needling

Dry needling
Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een 'droge' (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.
Meer informatie?

05

Revalidatie / medische fitness

Het herstel na een trauma of blessure versnellen 
Medische fitness is een vorm van fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut, waarbij het trainingsschema zodanig is opgesteld dat u, ondanks uw beperkingen toch kunt sporten.
Meer informatie?

06

Medical taping

Ondersteunende techniek
Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.
Meer informatie?

07

Flexchair

Trainen op de "wiebel"-kruk
De Flexchair is een "wiebel"-kruk met verschillende bewegingsmechanismen en een sensor. Op deze manier moet je zelf je balans vinden als je op de kruk zit. Onder de kruk zit een sensor, deze registreert waar het meeste gewicht zit en hoe je beweegt. De sensor is verbonden met een scherm, zodat je zelf kunt zien of je recht zit op de kruk en wat je doet met je gewicht. De sensor stuur je aan met je lichaam door bewegingen te maken vanuit je romp. Hierbij gebruik je de diepe rug- en buikspieren (je core stability of romp stabiliteit). Met behulp van de Flexchair train je voldoende beweeglijkheid en stabiliteit van de romp. Je leert hoe je met kleine bewegingen vanuit je romp je paard zo goed en klein mogelijk kunt aansturen. Zo word je bewust van je bewegingen, maar ook van je onbewuste bewegingen. Je werkt aan kleinere en stillere hulpen, waardoor je inwerking steeds verfijnder wordt. 

Meer informatie?

08

Oedeemtherapie

Gerichte zorg
Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf) oedeem. Een lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vochtafvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid.

Naast ophoping van vocht in het lichaam wat zichtbaar is, kan vocht ook op plekken ophopen waar het niet zichtbaar is. Ook dit kan leiden tot verschillende klachten. Door middel van manuele lymfedrainage kunnen deze klachten verminderd of verholpen worden. 
U kan hierbij denken aan klachten als:
 
  • verstuikingen
  • bloeduitstortingen
  • spierpijnen en spierletsels
  • dystrofie
  • reuma
  • slijtage
  • klachten aan het zenuwstelsel zoals bv M.S., gezichtsverlamming, migraine
  • klachten als gevolg van stress zoals bv slapeloosheid, darmklachten, hoofdpijn
  • keel-, neus-, ooraandoeningen
  • huidproblemen
  • longaandoeningen
  • bloedcirculatiestoornissen
  • orgaanklachten
 
Meer informatie?

09

Oncologische revalidatie

Gerichte zorg
Mensen die kanker hebben of hebben gehad ondervinden vaak last van vermoeidheid en conditieverlies. Vaak heeft men de neiging om veel te rusten en te slapen. Dat lijkt een logische reactie. Het kan inderdaad ook goed zijn om het enkele dagen na de operatie, bestraling of chemotherapie rustiger aan te doen. Maar wilt u zich op den duur fitter voelen, dan zorgt juist bewegen tijdens en na de behandeling van kanker voor veel positieve invloeden. Het kan ervoor zorgen dat kanker en de daarop volgende klachten beter worden doorstaan en u sneller herstelt. Bewegen tijdens of na de behandeling is ook veilig en heeft veel voordelen. Dat laat onderzoek zien. Bovendien kunt u zo zelf iets doen om uw herstel te beïnvloeden.

Meer informatie?

10

Fasciatherapie

Fascia is een bindweefsel dat als een dunmazig web al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwstelsel met elkaar verbindt. 
Deze verbindingen zijn flexibel en verschuifbaar en maken het lichaam tot een samenhangend geheel. Wanneer er beschadigingen aan de fascia zijn, kunnen er littekens, verklevingen, pijn, oedeem en bewegingsbeperkingen ontstaan. Met fasciatechnieken kan de therapeut de fasciastructuren oprekken, bewegen en masseren. Hierdoor worden ontstane klachten verminderd of opgeheven. Het resultaat is vaak al na één behandeling merkbaar. Tevens heeft dit een positief effect op de doorbloeding van weefsels en op de werking van het lymfestelsel.

Fasciatherapie kan gebruikt worden bij het therapeutisch behandelen van pijn, oedeem, fibrose(verhard weefsel), littekens en bij bewegingsbeperking als gevolg van een blessure, operatie en/of bestralingen.

Fasciatherapie kan een grote meerwaarde hebben voor de oedeemtherapie. Zeker als die wordt gebruikt in combinatie met manuele lymfdrainage, oefentherapie en zwachtelen.

Fasciatherapie is echter ook geschikt voor het soepel maken van verharde littekens die bewegingen beperkten. Denk bijvoorbeeld aan een begrensde armbeweging na een borstoperatie.

Meer informatie?

11

COPD

Hulp bij COPD
Fysiotherapie kan een essentieel verschil maken in de multidisciplinaire behandeling van COPD-patiënten. De fysiotherapeut heeft dan wel specifieke scholing nodig (zie kader 1). De longfysiotherapeut kan helpen bij het verbeteren van inspanningsvermogen, perifere en respiratoire spierkracht, hij kan ademhalingstechniek aanleren en mucusklaring en zelfmanagement bevorderen. De einddoelen van de fysiotherapeut en de patiënt zijn een optimaal fysiek activiteitenniveau en een optimale kwaliteit van leven.

Meer informatie?

12

Arbeidsfysiotherapie

Begeleiding op de werkvloer
Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie richt zich op problemen die verband houden met het werk van de individuele werknemer. Zaken die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld werkhouding, werkplek, werktaken, werkduur en werkorganisatie. De arbeidsfysiotherapeut informeert, adviseert en behandelt met als doel klachten en verzuim te voorkomen. Naast fysiotherapie kan de behandeling ook bestaan uit een (re-integratie)trainingsprogramma, een instructietraining op de werkplek of een werkplekonderzoek.

Meer informatie?
Share by: